Historia

Sähköliike Teho on perustettu vuonna 1919 ja se on tiettävästi ensimmäinen Kotkassa ja viides koko maassa ennen vuotta 1919 perustetuista sähköyrityksistä. Yrityksen juuret ovat alunperin lähtöisin Enso Gutzeitin Kotkan tehtaan sähkö-osastolta.
Yrityksen perustamisesta ja toiminnan alkamisesta 1.6.1919 ilmoitettiin alueen lehdissä ( "Työn oikeus", "Kotka Nyheter", "Etelä-Suomi" ja "Uusi Kotka") seuraavin sanoin:

”Saamme täten ilmoittaa, että olemme kesäkuun 1 p:stä ryhtyneet harjoittamaan sähköliikettä toiminimellä Sähköliike Teho kivitalossa Kirkkokatu 15, täällä, puhelin 169. Myymme kaikkia sähköalaan kuuluvia tarpeita ja otamme vastaan kaikkia alaan kuuluvia töitä, kuten sähkö- ja soittojohtojen ylöspanoa kaupungissa ja maaseudulla, sähkökoneitten ja moottoreiden korjausta j.n.e. Kustannusarvioita pyydettäessä. Toivomme huolellisella työllä ja kohtuullisilla hinnoilla saavuttavamme arv. Yleisön suosion. Kunnioittaen Arvi ja Erkki Heiliö. ” 

Ilmoituksen aikoihin Kotkassa ei ollut vielä sähkölaitostakaan, vaan sähköä saatiin tehtailta. Ihmiset suhtautuivat uuteen ihmeellisyyteen varoen. Sähkölamppuja poltettiin säästeliäästi, kun pelättiin virrankulutuksen olevan kovinkin kallista.

Yritys on ollut toiminnassa yhtäjaksoisesti vuodesta 1919 lukuun ottamatta muutamia sotavuosia, jolloin toiminta keskeytyi asentajien siirtyessä rintamalle. Vuonna 1941 toiminimi muutettiin osakeyhtiöksi. Vielä 1980-luvulla yritys teki niin mikroaaltouunien korjauksia, hissien huoltoja, suurjännitetöitä ja neonvalomainosten asennuksia kuin muitakin rakennusten ja laitosten sähköasennuksia yksityisille ja yhteisöille. Monet paikalliset muistavat myös Kirkkokadulla sijainneen kodinkoneliikkeen. 1980-luvun lopulla sukupolven vaihdoksen yhteydessä eriytettiin kodinkonemyynti ja hissien huolto erillisiksi yhtiöiksi, joista on sen jälkeen luovuttu.Yhtiö on käyttänäyt "Tehotiimi" apunimeä palvelujen markkinoinnissa vuodesta 1984.

Toiminta jatkuu 2000-luvulla vireänä nojaten edelleen samoihin, mutta ajan hengen mukaisiin toimintaperiaatteisiin.  Tavoitteemme on edelleen tarjota asiakkaillemme parasta alan palvelua kustannustehokkaasti, laadukkaasti ja viimeisen tekniikan mukaisesti. Uutuutta tänä päivänä ovat esimerkiksi  KNX-väylät, ETS4-ohjelmointi, led-valaistukset, integroidut turvajärjestelmät, aurinkokennovoimalat ja huoltosopimukset esim. taloyhtiöille, julkishallinnolle ja teollisuudelle.

(Lähde: Omat arkistot ja artikkeli Sähkömaailma-lehdessä tammikuu 2009/Sisko Vuorenmaa)

Ota yhteyttä

Sähköliike Teho Oy
Rautatienkatu 2 D
48100 Kotka

05-212-250
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.